Glasset er (halv)tomt…

Gerrard igen, igen…

I dag er det fem år siden, at Steven Gerrard valgte at score et uhyrlig godt mål til 3-3 i tillægstiden til FA-Cup finalen mellem West Ham og Liverpool. (Eller: Dvs. lidt mere nu, når klokken er over midnat.) Det har jeg tidligere behandlet i et andet blog-indlæg, og som sådan skal det ikke spille nogen videre rolle her. (Selvom vi da for god ordens skyld hellere må fastslå, at jeg stadig hader det dumme svin. Det hele begyndte at gå ned af bakke i det sekund…) Blot skal det tjene til at understøtte en simpel konstatering: 13. maj er som dato bestemt mere syg end munter i undertegnedes tilværelse.

Lad os tage i år som eksempel: Dagen startede i og for sig glimrende. Jeg vågnede og følte mig frisk. Udhvilet, sgu. Der fulgtes op med en kop kaffe, en bolle med ost og en skål yoghurt. Ikke dårligt. Derfra gik det voldsomt ned af bakke efter en times tid tilbragt i en tandlægestol. Tandlægeklinikken forlod jeg cirka klokken 10.30. Tre tænder og en uhyggelig sum penge fattigere, adskillige sting, voldsomme smerter og talevanskeligheder rigere. Resten af dagen har været smertefuld, feberagtig og præget af flydende føde, smertestillende piller og dystre tanker. Men i forhold til den dag for fem år siden føles det som en dans på fucking roser.

Robbie “Hornsleth” Keane

Men man skal desværre ikke fem år tilbage i tiden for at finde en West Ham-kamp, som får kirugiske tandindgreb til at fremstå sært behaglige. Hvis blot man spoler tiden tilbage til sidste lørdag vil man kunne finde et glimrende eksempel. Vanligt nedrykningstruede West Ham havde udmærkede kort på hånden til rent faktisk at spille sig væk fra en forfærdelig position på sidstepladsen i rækken. Modstanderen var Blackburn, som huserede lige over stregen, havde spillet en elendig sæson, og kun hentet 1 point i sine seneste 7 udekampe. West Ham viste sig naturligvis som generøse værter, og lod Jason Roberts score på Blackburns første chance efter 12 minutter. Det var i øvrigt Roberts mål nummer 1000 mod West Ham. En imponerende statistik af en spiller, som i alt har scoret 1008 mål i karrieren. Siden viste hverken han eller Blackburn i øvrigt den store lyst til at skabe flere chancer. Overrumplende nok lod West Hams strategi til at være cirka den samme. Godt og vel 70 minutter senere scorede Thomas Hitzlsperger alligevel med et glimrende langskud. Der må næsten have forekommet en form for misforståelse. Drengene i claret’n’blue vågnede ligesom op, og begyndte faktisk at spille fodbold. Det resulterede i en direktør til Robbie Keane, da irereren med største selvfølgelighed valgte IKKE at sætte indersiden på på et indlæg foran tomt mål. Det var tredje kamp i træk, at han valgte at markere sig på netop denne iøjnefaldende og utraditionelle måde.

Robbie Keane mine damer og herrer: “En avantgardekonceptkunstner fanget i en fodboldspillers krop.” Det er i hvert fald den bedste forklaring, som jeg kan finde. Ved ikke at score mål på kæmpechancer giver han en sarkastisk kommentar til kapitalismens reduktion af subjektet til et rent konsumerende/producerende objekt i en trædemølle af kunstige behov og falsk bevidsthed. Hans afbrændere skal måske decideret ses som en strakt langemand til hele kommercialiseringen af fodboldspillet i verden som helhed, og i England i særdeleshed. Premier League-konceptet er for langt fra den oprindelige, ægte, mellemmenneskelig leg med bolden. Det er kapitalismen der bilder os ind, at det er bedre at score end næsten at score. Dens evindelig fokus på produkter og præstationer fremmedgør os for os selv og hinanden. Hvad er der nu galt med at fokusere på processen? Blev Keanes løb op til chancen dårligere af, at han tilfældigvis ikke lige gad ramme bolden med sin ene fod? Er der ikke stadig mennesker i Afrika der dør af sult under alle omstændigheder? Where have all the flowers gone? Eller også er han bare en uduelig afdanket irer, som burde skamme sig og indbetale sine sidste tre ugers løn til velgørenhed. Eller til alkohol til de stakkels mennesker, der har skullet glo på ham, så de kan glemme alle de håb, som hans uduelighed tryllede væk for øjnende af dem. Efter Keanes imponerende koks valgte Blackburns Christoffer Samba med største selvfølglighed at spille karrierens fem bedste minutter for at afværge alle yderlige optræk til et sejrsmål til the irons. Sådan skal det da være.

Men hvad fanden. Det virker næsten ikke rimeligt, at fremhæve den ene eller anden faktor eller spiller frem for andre. ALLE West Hams spillere har været elendige (naturligvis med undtagelse af Scott Parker, og tildels en lille håndfuld andre). Trænerteamet har strålet af intens uduelighed (så udueligt at selv en jubel-optimist/idiot som undertegnede har mistet al tro på både Hr. Tudse, Wally Downes og co.), alt imens hele klubbens øverste ledelse gang på gang har lykkedes med at stjæle fokus og signalere uforfalsket klodset inkompetence. Og så gider jeg ikke engang opremse dumme dommere, modspillere og Tony Pulis’ rædselsfulde fodboldfilosofi. Der er så mange der har stor ære af sæsonens præstation, at de næsten skal have lov til at tage ansvaret kollektivt.

Vi skal allesammen dø

På søndag kan man imødese at det hele bliver meget værre.  Da møder West Ham Wigan på udebane. Sandsynligvis er holdet allerede rykket ned. Der er lige præcis tre hold, som man har nogen som helst chance for at indhente, og med to kampe tilbage virker det mildest talt usandsynligt, at det skulle lykkes. West Ham er fire point efter Wolves, tre efter Blackpool og Wigan. Wolves har en målscore på  -21,  Blackpool har – 22 mens Wigan og West Ham følges pænt ad på – 23.

Mere interessant – og i sandhed deprimerende – er perspektiverne, hvis man kigger på de resterende kampe:

Lørdag: 14/5:

13.45: Blackpool – Bolton

13.45: Sunderland – Wolves

Søndag: 15/5:

17.00: Wigan – West Ham

Søndag: 22/5:

17.00: West Ham – Sunderland

17.00: Stoke – Wigan

17.00: Man Utd – Blackpool

17.00: Wolves  – Blackburn

Hvis Wolves besejrer enten Sunderland eller Blackburn – to hold i elendig form uden det store at spille for – er West Ham rykket ned. Hvis Blackpool besejrer Bolton eller Wigan slår Stoke er resultatet cirka det samme. Altså endnu to hold uden noget at spille for, som skal hjælpe West Ham. Alle disse overvejelser forudsætter selvfølgelig, at West Ham vinder sine to sidste kampe, hvad der egentlig ikke er nogen grund til at antage, hvis man tager i betragtning, hvordan holdet har spillet. Dog er det så godt som sikkert, at lørdagens kamp giver en teoretisk chance for overlevelse i sidste spillerunde. (West Ham har faktisk for vane at levere ude mod Wigan i pressede situationer.) En chance som forspildes på det groveste og smertefuldeste på sidste spilledag. Det er the West Ham way.

Normalt slutter mine blogs vist med en optimistisk pointe af en art. Noget der giver tro på tilværelsen. En grund til at ranke ryggen på vej ud i verden; måske en tekstbid fra et stykke livsbekræftende musik eller anekdote fra tidligere glade stunder.

Ikke i dag. Selvom vi akkurat skriver 14. maj nu, så er 13 maj stadig i min krop, og ikke mindst i min stadig let blødende mund. Eller også er det bare kulminationen på samtlige skuffelser, der har fulgt siden den skæbnessvangre dag, med festfyrværkeriet af deprimerende lørdage kendt som sæsonerne 09/10+10/11 som et episk klimaks i gråmeleret, tyngende tristhed: Følgende perspektiver er det eneste jeg kan få over mine læber: West Ham rykker ned, Scott Parker tager til Tottenham, alle andre nogenlunde talentfulde boldspillere skrider også, men Radoslav Kovac bliver. Derudover skal vi allesammen dø. Men som West Ham fan er sidstnævnte snarere en trøst end årsag til større eksistentielle kvababbelser (Der var den positive pointe, hvis nogen insisterer!). Eller som min ven litteraten formulerede det, da vi sms’ede omkring Wolves sejr over West Bromwich i sidste weekend: “JEG HADER DET LORT!” Jeg er ikke fuldstændig sikker på, præcis hvad han henviser til, men det er svært ikke at give ham ret. Ikke mindst fordi jeg på en eller anden vanvittig måde alligevel glæder mig til at være på the Boleyn Ground d. 22.

Dette indlæg blev udgivet i Engelsk Fodbold, Gutted, Kampe, West Ham og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar